İSİS 21 : LDR İLE DC MOTOR KONTROL DEVRESİ – 2

Proteus Desing Suite 8 - Autocad

İSİS 21 : LDR İLE DC MOTOR KONTROL DEVRESİ – 2

Merhaba arkadaşlar. Bu videomuzda Proteus ve Autocad uygulama kitabımızda bulunan, LDR İLE DC MOTOR KONTROL DEVRESİNİN 2. SİNİ İSİS programında beraber kuralım ve çalıştıralım.

Devremizde DC12V GÜÇ KAYNAĞI, 50K OHM POTANSİYOMETRE, 1K OHM, 2.7K OHM, 120 OHM VE 4.7K OHM DİRENÇLER, LDR, BC 547 VE BD 135 TRANSİSTÖRLER, 22 MİKROFARAD KONDANSATÖRLER, RÖLE, 12V DC MOTOR ve ŞASE elemanı kullanılıyor. Bu elemanları kitapta gösterildiği gibi malzeme kutumuza alalım.

İsis programında 2 çeşit LDR bulunur. Bunlardan TORCH LDR’yi daha önceki videolarımızda kullanmıştık. Hatırlarsanız TORCH LDR ışık kaynağı ve LDR’nin kendisi olmak üzere 2 parçadan oluşuyordu.

Arkadaşlar gerilimin değeri volt, akımın değeri amper ve direncin değeri ohm olduğu gibi ışığın değeri de LÜX’tür. Bu devrede kullanacağımız LDR’nin ayarını, LDR’nin yan tarafında bulunan kutu içindeki rakamı arttırarak yada azaltarak yapıyoruz. Bu kutu içinde görünen rakam ışığın değeri olan LÜX’ü gösteriyor. Şimdi diğer elamanları da malzeme kutumuza alalım.

Malzeme kutumuza aldığımız bu elemanları çizim alanına kitaptaki gibi yerleştirelim.

Kullanılan her elemanın adını ve değerini ayarlayalım.

Devrenin bağlantı yollarını çizelim.

Arkadaşlar şimdi PLAY butonuna tıklayarak devreyi çalıştıralım.

Yan tarafta görünen tabloyu takip ederek devrenin çalışmasını inceleyelim.

Birinci adımda Potansiyometrenin ayarını %50, LDR’nin LÜX değerini 70 yapalım. Bu durumda röle kontaklarının kapalı konumda olduğunu ve motorun çalıştığını gözlemleyelim.

İkinci adımda Potansiyometrenin ayarını %50, LDR’nin LÜX değerini 80 yapalım. Bu durumda röle kontaklarının açık konumda olduğunu ve motorun durduğunu gözlemleyelim.

Üçüncü adımda Potansiyometrenin ayarını %25, LDR’nin LÜX değerini 30 yapalım. Bu durumda röle kontaklarının kapalı konumda olduğunu ve motorun çalıştığını gözlemleyelim.

Son adımda da Potansiyometrenin ayarını %25, LDR’nin LÜX değerini 60 yapalım. Bu durumda röle kontaklarının açık konumda olduğunu ve motorun durduğunu gözlemleyelim.

Devrenin çalışmasını inceledikten sonra STOP butonuna tıklayarak devrenin çalışmasını durduralım ve uygulamamızı burada sonlandıralım.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.