İSİS 45 : BAĞLANTI TERMİNALİ UYGULAMASI – 1 – MESAFE ÖLÇÜM DEVRESİ

Proteus Desing Suite 8 - Autocad

İSİS 45 : BAĞLANTI TERMİNALİ UYGULAMASI – 1 – MESAFE ÖLÇÜM DEVRESİ

Merhaba arkadaşlar. Bu videomuzda Proteus ve Autocad uygulama kitabımızda bulunan MESAFE ÖLÇÜM DEVRESİNİ BAĞLANTI TERMİNALİ YÖNTEMİYLE YANİ DEFAULT TERMİNALİNİ kullanarak İSİS programında çizelim ve çalışmasını inceleyelim.

Devremizde GP2D12 NEM DEDEKTÖRÜ, 50 OHM, 1M OHM, 1K OHM VE 1.5K OHM DİRENÇLER, 100 NANO FARAD KONDANSATÖR, BC 54 TRANSİSTÖR, LM 3914 SÜRÜCÜ ENTEGRESİ, 10 TANE LED, DC 9V GÜÇ KAYNAĞI ve ŞASE elemanları kullanılıyor. Bu elemanları kitapta gösterildiği gibi malzeme kutumuza alalım.

Malzeme kutumuza aldığımız bu elemanları çizim alanına kitaptaki gibi yerleştirelim.

Devrede kullanılan elemanların adını ve değerlerini ayarlayalım.

Devrenin bağlantı yollarını çizelim.

PLAY butonuna tıklayarak devreyi çalıştıralım. Arkadaşlar devremizde kullandığımız GP2D12 sensörü mesafe yani uzaklık ölçüm sensörüdür. Sensörün ekranında görünen rakam, mesafesini ölçeceğimiz cismin sensöre olan uzaklığını cm cinsinden gösteriyor. Aşağı ve yukarı Oklara tıklayarak cismi sensöre yaklaştırabiliriz yada uzaklaştırabiliriz.

Devre ilk çalıştığında mesafe sensörü ile cisim arasındaki uzaklık 10 cm’dir. Bu durumda çıkışta bulunan 10 tane ledten ilk 8 tanesi yanıyor. Ekranda görünen tabloya göre sensörün uzaklığını değiştirerek çıkış ledlerinin durumunu gözlemleyelim.

Şimdi arkadaşlar devrede bulunan bağlantı yollarının hepsini kaldıralım ve bunların yerine bağlantı terminali dediğimiz DEFAULT terminalini yerleştirelim. Bağlantı terminalleri büyük ve karmaşık devrelerde elemanların arasındaki bağlantının zor olduğu durumlarda kullanılır.

Önce devremizde çizilmiş olan tüm yolları kaldıralım.

Sonra TERMİNAL MODE araç çubuğundan DAFAULT terminalini seçelim ve bağlantı yapılacak her bir elemanın ucuna yerleştirelim.

DEFAULT terminallerinin üzerine çift tıklayarak ayar pencerelerini açalım. STRİNG kısmına bağlantı terminalinin ismini kitapta gösterildiği gibi yazalım ve OK butonuna basalım. Aynı şekilde tüm bağlantı terminallerinin isimlerini kitapta gösterildiği gibi düzenleyelim.

Devremizi yeniden çalıştıralım. Ekranda görünen tabloya göre devrenin çalışmasını tekrar inceleyelim.

Devrenin çalışmasını inceledikten sonra STOP butonuna tıklayarak devrenin çalışmasını durduralım ve uygulamamızı burada sonlandıralım.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.