İSİS 46 : BAĞLANTI TERMİNALİ UYGULAMASI – 2 – ZAMAN AYARLI DC MOTOR DEVRESİ

Proteus Desing Suite 8 - Autocad

İSİS 46 : BAĞLANTI TERMİNALİ UYGULAMASI – 2 – ZAMAN AYARLI DC MOTOR DEVRESİ

Merhaba arkadaşlar. Bu videomuzda Proteus ve Autocad uygulama kitabımızda bulunan ZAMAN AYARLI DC MOTOR DEVRESİNİ BAĞLANTI TERMİNALİ YÖNTEMİYLE YANİ DEFAULT TERMİNALİNİ kullanarak İSİS programında çizelim ve çalışmasını inceleyelim.

Devremizde DC 12V GÜÇ KAYNAĞI, BUTON, KARE DALGA SİNYAL YANİ CLOCK PALS, 15K OHM VE 24K OHM DİRENÇLER, 4017 ENTEGRESİ, BC 546 TRANSİSTÖR, 12V RÖLE, DC MOTOR, 9 TANE LED ve ŞASE elemanları kullanılıyor. Bu elemanları kitapta gösterildiği gibi malzeme kutumuza alalım.

Malzeme kutumuza aldığımız bu elemanları çizim alanına kitaptaki gibi yerleştirelim.

Devrede kullanılan elemanların adını ve değerlerini ayarlayalım.

Devrenin bağlantı yollarını çizelim.

PLAY butonuna tıklayarak devreyi çalıştıralım. Arkadaşlar devremiz çalışır çalışmaz L1 ledinden başlayıp L9 ledine kadar sırayla yanar ve rölenin kontaklarının konumunu değiştirir. Rölenin kontakları konum değiştirince DC motor dönmeye başlıyor.

RESET butonuna tıkladığımızda ise DC MOTORUN çalışması duruyor ve ledler tekrardan sırayla yanmaya başlıyor. Sonrada rölenin kontak değiştirmesini sağlayıp DC motoru tekrar çalıştırıyor.

Devremizin çalışmasını bu şekilde inceledikten sonra STOP butonuna tıklayarak devrenin çalışmasını durduralım.

Şimdi arkadaşlar devrede bulunan bağlantı yollarının hepsini kaldıralım ve bunların yerine bağlantı terminali dediğimiz DEFAULT terminalini yerleştirelim.

DEFAULT terminali, şase elamanının bulunduğu TERMİNAL MODE araç çubuğunun içinde bulunuyor. Buradan defaul terminalini seçip bağlantı yapılacak her elemanın ucuna yerleştirelim.

DEFAULT terminallerinin üzerine çift tıklayarak ayar pencerelerini açalım. STRİNG kısmına bağlantı terminalinin ismini kitapta gösterildiği gibi yazalım ve OK butonuna basalım. Aynı şekilde tüm bağlantı terminallerinin isimlerini kitapta gösterildiği gibi düzenleyelim.

Bağlantı terminalleri büyük ve karmaşık devrelerde elemanların arasındaki bağlantının zor olduğu durumlarda kullanılır.

Devremizi yeniden çalıştıralım. Arkadaşlar yine devremiz çalışır çalışmaz ledler,  L1 den başlayıp L9 a kadar sırayla yanar ve rölenin kontaklarının konumunu değiştirir. Rölenin kontakları konum değiştirince DC motor dönmeye başlar.

RESET butonuna tıkladığımızda ise DC MOTORUN çalışması durur ve ledler tekrardan sırayla yanmaya başlar. Sonrada rölenin kontak değiştirmesini sağlayıp DC motoru tekrar çalıştırır.

Devrenin çalışmasını bu şekilde inceledikten sonra STOP butonuna tıklayarak devrenin çalışmasını durduralım ve uygulamamızı burada sonlandıralım.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.